Vrei sa cumperi becuri cu led? 6intrebari la cre trebuie sa cunosti raspunsul
LED-BOX.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Pentru info vezi : si
Pentru fiecare comandă plasată pe site, primești cadou o mască de protecție 3 straturi PM2.5.

Vrei sa cumperi becuri cu LED? 6 intrebari la care trebuie sa cunosti raspunsul

21/06/2016 1 Comment(s) Comparatii,

ghid practic becuri cu led 6 intrebari sa alegi un bec cu led

 

 

Vrei să cumperi becuri cu led? 6 întrebări la care trebuie sa cunoști răspunsul înainte să cumperi becuri cu LED!  Daca ai rabdare doar 3-4 minute , mai mult nu întârzii să citești această postare, o sa afli care sunt cele 6 răspunsuri.

Găsim produse cu iluminat LED in zeci de forme si modele care inlocuiesc formele de iluminat tradiționale, becuri cu led, spoturi cu led, proiectoare cu led sau noile produse care se folosesc pentru firme luminoase, iluminat decorativ.Aceste 6 răspunsuri îți arată exact ce să cumperi!

 

1) De ce lumeni si nu watt?

 

Uită ce știi despre becurile incandescente de exemplu, puterea in watt nu se aplică aici. Există o corelare intre consumul in watt al unui bec de exemplu si luminozitatea sa, asta se aplica la becurile incandescente, lampile cu sodiu sau CFL.  În cazul produselor cu LED  trebuie sa vezi câți lumeni ne oferă produsul pe care-l dorim.

Un număr de lumeni egal cu 700 este potrivit pentru hol, loc de joaca, living dacă privim la televizor. In tabelul de mai jos puteți vedea o comprație intre cele 4 tipuri de produse iluminat comune. Avem pe site de exemplu un bec LED  care ne ofera 1500 lumeni, este perfect să citim, să scriem , să gătim sau  la birou.

lumeni versus watt la becurile cu led

2) Alegerea culorii potrivite

 

In poza de mai jos vedeți 3 tipuri de temperatura pentru un spot led ( în acest caz dar se aplică la orice produs led). Un LED poate sa emită în diferite culori și nuante, rosu, verde, albastru dar când vorbim despre temperatura de culoare pe care trebuie să o alegem pentru casă sau afacere ne referim strict la cele 3 culori de baza: alb cald, alb natural si alb rece

 

 

  • alb cald 2700-3500k ( kelvin) ideal pentru casă, zona comună sau dormitoare. Este o temperatura de culoare placută, nu obosește vederea.
  • alb natural 4000-5000k o lumină plăcută care imită lumina naturală a zilei. Se folosește in bucătării, bai și zone de lucru cu suprafețe mici
  • alb rece 6000-6500k - o lumină puternică , artificială rocomandată pentru garaj, iluminat exterior, panouri publicitare și spatii de munca. galerii comerciale

 

3) De ce să plătesc mai mult?

 

În prima lună când schimbați să spunem toate becurile din casă si proiectoare din curte cu modele noi cu LED să nu vă așteptați la o scădere a facturii la energie cu 50-60%, nu o să aibă acest efect. Totuși economia este reală și se simte în timp, este important tocmai din acest motiv să cumpărați produse de calitate, cu garanție, de la vânzători profesioniști. Este poate simplu să găsești pe olx sau okazii  un bec LED la 10 ron in loc de 20 dar daca vânzătorul nu este firmă,nu emite factură și garanție.

Este clar că acel bec nu o să scadă cu mult factura la curent, daca după 5 luni se strică și nu dispuneți de garanție vă vedeți obligați să cumpărați un bec nou sau o să credeți că toate produsele cu LED sunt la fel de proaste.

 

4) Dimmabil sau nu?

 

Suntem conectați la internet cu multe device-uri din casă, televizorul este smart, frigiderul o să fie cat de curând, termostatul la fel. Iluminatul o să facă parte din automatizarea locuintelor in noul trend smart home. Solutile de automatizări pot comanda orele de funcționare, perioada sau intensitatea. Nu toate becurile si produsele cu LED sunt insă dimmabile, mai simplu spus componentele interne trebuie să suporte acest tip de control, dacă nu sunt compatibile o să pâlpâie, să scoată sunete destul de ciudate sau direct se ard. Dacă aveți in plan pe viitor să instalați un sistem asemănător căutati produse compatibile de acum, sunt mai scumpe un 15-20% dar merită investiția.

 

 

5) CRI , despre ce vorbești?

Din engleză Colour Rendering Index, vă spun aici despre CRI ca să complic un pic mai mult alegerea unui bec LED :) Glumeam, CRI măsoară abilitatea unei surse de lumină să ilumineze un obiect cat mai exact si conform cu culorile sale reale. Exemplu si experimetul pe care îl puteți face repede, luați un măr, roșu și frumos, priviți-l la soare și după intrați în locuință și priviți-l la lumina unui neon. Difența este vizibilă repede, din acest motiv multe rețele de supermarket-uri în zona de carne și fructe folosesc iluminat de calitate cu CRI mare. În poza de mai jos , imaginea din stânga este făcută sub o lumină cu CRI aproape 100 iar cea din drepta la 80. Un bec cu LED cu CRI peste 80 este bun, iar cele cu CRI peste 85 sunt excelente.

cri 100 versus cri 80 la becurile cu led

 

 

6) Trebuie neapărat să schimb tot?

Aici mă refer la faptul că de multe ori designul sau frumusețea unei locuinte poate stă chiar in acele elemente de iluminat incandescent, poate o lustră veche, un corp de iluminat clasic sau vechi de 100 de ani , nu merită să schimbati acele lustre doar ca să folosiți LED, dar puteti totuși să căutați dupa noul trend cu becuri cu LED model Edison sau Vintage care poate se potrivesc cu decorul.

Concluzie:

Câți lumeni? minim 700 pentru zona de relax si 1500 pentru studiu si muncă

Culoarea potrivită? Activitatea din fiecare spațiu are nevoie de o culoare diferită, alege in funcție de culoarile din casă, de gustul tău.

Mai scump sau mai ieftin? Prețul nu vă oferă si garanție de calitate, dar dacă alegeți vănzători profesioniști deja sunteți în avantaj, cititi cu atenție descrierile si specificațile.

Dimmabil sau nu? Cred că este noul trend, ușor dar sigur cum spun Românii , becurile dimmabile sunt ceva mai scumpe dar merită cu siguranță să investiți, mai ales dacă o să aveți soluții de automatizare în viitor sau plănuiți să le folosiți.

CRI ? Cât să fie ? Un bec cu LED cu CRI intre 75 și 85 sunt bune, iar cele cu CRI peste 85 sunt excelente.

Trebuie să trec pe LED? Da, salvează ce este vechi și frumos, aici mă refer la lămpi de tip Edison, restul dacă ai CFL, sau neon, schimbă-le și treci pe LED și o să vezi singur diferența.

 

Ne ajută enorm dacă da-ți share la această postare, dacă v-a plăcut sau o considerați utila vă rugăm să da-ți share

1 Comment(s)

Mihai:
22/11/2017, 11:16:36 AM
Reply

Un articol foarte clar si ma bucur ca ati explicat totul exact asa cum ar trebui. Sper ca cei care o sa citeasca acest articol sa inteleaga comparatiile voastre si apoi sa fie capabili sa aleaga cea mai buna solutie de iluminat pentru casa lor. Felicitari pentru articol! :)

Leave a Comment