Este lumina UVC sigură? Totul despre dezinfectarea suprafețelor și a aerului cu lumină UV
LED-BOX.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Pentru info vezi : si

Este lumina UVC sigură? Totul despre folosirea lampilor UVC pentru combaterea COVID!

Posted by Nicolae 13/09/2020 0 Comment(s) Noutati,

ghid folosire lampai UVC despre UVC

 

ISTORIE LUMINA ULTRAVIOLETĂ

 

Lumina ultravioletă are o istorie destul de îndelungată ca și metodă de dezinfecție și este folosită de mai bine de 100 de ani în scopuri medicale, militare și comerciale.

Prin prisma ultimelor evenimente și a pandemiei declanșate de virusul SARS-COV-2 care cauzează Covid19 (boala), mai multe studii au fost publicate care să susțină eficiența luminii ultraviolete în lupta cu virusul și au adus din nou în prim plan utilizarea pe scară cât mai largă a luminii ultraviolete și soluții comerciale care folosesc această tehnologie.
Virusul se răspândește în în două feluri conform declarațiilor OMS sau a MS din România :

  • de la persoană la persoană prin aerosoli sau mici picături de de salivă expulzate în momentul în care respirăm, vorbim, tușim sau strănutăm către alte persoane care ne înconjoară
  • de pe suprafețe, cum ar fi clanțe, balustrade, mesele pe care mâncăm la restaurant, inclusiv ecranele telefonelor mobile se pare că s-au declarat ca purtători potențiali

Cum spuneam mai sus există studii care au demonstrat propietăți germicide ale luminii ultraviolete și foarte mulți oameni de știință și companii au lansat studii, echipamente sau roboți autonomi pentru a combate noul virus.


CE ESTE LUMINA ULTRAVIOLETĂ?

 

Lumina este o radiație electromagnetică ( pe scurt ) cu un spectru larg de unde radio, cimpusă din lumină vizibilă, invizibilă( infraroșie sau ultravioletă), UNDE Gama X3 sau RAZE X și se măsoară nanometri. Lumina ultravioletă se divide în trei mari grupe: UV-A , UV-B și UV-C cu lungimi de undă ( în ordine) 315 și 400, 280-315 și 200-280 nanometri, ultima UV-C este cea despre care o să scriu mai mult.

La intrarea in atmosferă de exemplu UV-C este filtrată complet( de stratul de ozon), UV-A produce bronz-u vara iar UV-B provoacă la nivel de piele arsurile nedorite, inclusiv pentru vedere. UV-C este foarte pericuasă pentru pielea și ochii noștri și putem să ne folosim de ea, doar cu extremă precauție (o să scriu ceva mai jos despre asta) și prin teste a fost dovedită ca fiind ce mai potrivită pentru a ucide patogeni, virusi, bacterii sau organisme uni și pluri-celulare.


dezinfectie UVC lampa UVC autobuz led-box.ro

 

CUM OMOARĂ UV-C PATOGENII


Fotonii cu lungimea de undă între 200 și 300 sunt absorbiti foarte ușor de acizii nucleici care compun ARN & ADN celulei sau virusului care este expus iar proteinele ( depinde de patogeni) absorb radiațai între 200 și 240 nm. În acest mod sunt distruse și astfel se schimbă materialul genetic și informația pe care un virus de exemplu o are înmagazinată. Virisul este incativat, nu se poate replica, nu poate infecta sau dezvolta într-un corp gazdă.
Cantitatea necesară sau doza necesară de lumină ultravioletă UVC pentru a avea un efect germicid și pentru a dezactiva un patogen, nu este încă destrul de clară pentru SARS-COV-2 dar comparat cu teste și experimente făcute cu alți virusi șin familia SARS (2002 / 2007) este de 10-20 mj/cm pătrat.în condiții de laborator. În viața de zi cu zi virusții se află pe suprafețe și avem nevoie de o expunere mai mare cu puteri mai mari, de tip 1000-3000 mj/cm pătrat, de exemplu o cameră de 15-20 metri pătrați cu o lampă de 38W este necesară funcționarea între 15 și 20 de minute.

Suprafața și puterea sursei care emite UV-C, determină însă durata de de expunere pentru o anumită doză sau pentru o anumită suprafață și timpi de expunere mai mari.


CUM PUTEM FOLOSII UVC ÎN AVANTAJUL NOSTRU?

 

Există de ani buni o multitudine de dispozitive care folosesc lumina UV-C pentru combaterea virușilor și a bacteriilor în spitale, cabinete stomatologice, blocuri operatorii sau industria alimentară.

Ca și aspect le putem găsii în diverse forme, de tip lămpi fixe în tavane, lămpi mobile sau roboți autonomi controlați la distanță prin AI sau personal uman, Trudit și Sanex de exemplu sunt roboți UVC dezvoltați pentru acest lucru.

În Corea de Sud sau USA au testat tuneluri pentru dezinfecția autobuzelor, trenurilor sau avioanelor și mari magazine de retail la fel testează dezinfecția în masă a produselor prin același mod în încercarea de a stopa COVID-19.

Aparatele pot avea ca și sursă de emisie UVC fie un tub de quartz. o variantă accesibilă sau chip LED, tehnologie mai nouă dar cu un cost momentan mai ridicat. Ambele soluții sunt la fel de eficiente și obțin rezulate la fel de bune. Unul dintre modele care a avut vânzări foarte bune, cărte instituții, scoli sau persoane particulare a fost modelul nostru de 38W cu tub de quartz.

 

lampa virucida cobid lampa UVC lampa ultravioleta romania
 

CÂT DE SIGUR ESTE PENTRU OAMENI?

Imaginați-vă de exemplu, că am putea într-o bună zi să mergem și să ne mișcăm liberi înconjurați de radiații de tip UV-C, aerul expirat de noi ar fi pe loc dezinfectat, la fel și pielea nostră. Din păcate nu-i posibil acest lucuru momentan, iar tehnologia disponibilă se poate folosii doar dacă noi nu suntem prezenți, când vorbim de expunere directă.

Camerele sau spațiile în care folosim aparatele cu UV-C trebuie să fie goale, aerisite după folosire și trebuie evitată expunerea directă a persoanelor pentru timp îndelugat( nu există pericol pentru 3-15 secunde)

Am găsit pe site-urile celor mai mari administrații ( FDA din SUA de exemplu) sau asociații și Universități de renume, care au publicat diverse ghiduri despre folosirea aperatelor germicide cu lumină UV-C pentru a  încerca prevenirea noului virus SARS-COV-2 și pentru uzul corect ( link-uri spre asociații sau ghiduri cu albastru)

​Un scurt video cu produsul pe care-l avem disponibil cu livrare imediată, foarte ușor de folosit și util pentru scoli, birouri, frizerii, saloane de unghii și coafură, agazine alimentare etc

 

Poze cu Copywright- Led-box.ro / 

Leave a Comment